Världens köttkonsumtion står för 18 procent av den totala miljöpåverkan. Ändå konsumerar svenskarna mer kött än någonsin – varje person äter varje år omkring 85 kilo. Dessutom är det inte bara köttkonsumtionen som har en inverkan på klimatet. Överlag bör vi se över våra konsumtionsvanor i relation till hur maten påverkar miljö och människor.
Likaså står jordbruket som bransch för 20 procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Detta beror till stora delar på att det naturliga kretsloppet från jordbruksindustrin är brutet. Problemet ligger till stor del i att det produceras stora mängder konstgödsel, samtidigt som man inte tar tillvara på det gödsel som naturligt bildas vid djurhållning.
Från både forskare och producenter har det kommit in förslag om att man ska införa en miljöskatt på konstgödsel för att uppmuntra och stimulera tillväxten av ekologiska jordbruk. Genom att återinföra ett naturligt kretslopp i jordbruket kan också belastningen på Östersjön minskas. Idag är Östersjön det hav vars temperatur stiger snabbast på grund av växthuseffekten och klimatförändringarna.
48 miljoner till ekologisk forskning
Ekologiskt jordbruk innedär dels en minskad mängd konstgödsel, men det kan även råda bot på ett annat stort problem inom jordbruksnäringen. Under de senaste åren har det förekommit ett flertal rapporter gällande omfattande användning av antibiotika, vilket leder till antibiotikaresistens bland djuren.
För att utöka kunskaperna kring vad övergången mot ett ekologiskt jordbruk faktiskt kan medföra, har nu Formas forskarråd beviljat 48 miljoner kronor till ett flertal projekt inom ekologisk produktion och konsumtion. Forskningsprojekten går inom ramen för Formas arbete inom hållbar utveckling och pågår under fyra år. Förhoppningen är att resultatet ska visa vilka som är de främsta utmaningarna för ekologisk produktion i framtiden, samt identifiera befintliga kunskapsluckor inom området.
Det finns också flera gräsrotsrörelser som ständigt arbetar för en hållbar konsumtion. Örebro kommun anordnade “Gröna Veckan” där alla uppmanas till att äta vegetariskt under sju dagar. Förutom att gynna miljön, är en vegetarisk livsstil både ekonomisk och hälsosam. Det blir alltmer populärt att välja en kost som huvudsakligen är baserad på vegetariska alternativ.
Samtidigt stängs Landsbygdsdepartementet
Jordbruket lyfts som en av klimatförändringens stora miljöbovar, samtidigt läggs nu Landsbygdsdepartementet ner. Satsningar som gjordes var bland annat Matlandet Sverige, vilket skulle sprida bilden av Sverige som ett land med en rik matkultur. Projektet fick inte särskilt stort genomslag, men besvikelsen över nedläggningen är svår att dölja för Annie Lööf:
– Det är både sorgligt men också djupt provocerande att vi nu får svart på vitt vilket ointresse som den nya regeringen har för landsbygden. Det är en krigsförklaring mot landsbygden och jag tänker inte stå passiv och se på, tvärtom.
Frågan är om denna förändring kommer ha den negativa effekt som Lööf befarar. Centerpartiets mål har alltid varit att skapa en levande landsbygd, där alla ska kunna bo och jobba var de vill. Om avsaknaden av en landsbygdsminister leder till platt fall för tidigare planer, återstår helt enkelt att se.
Läs också: Kommunens kamp för en bättre miljö